petak, 5. travnja 2013.

Semana Santa

Semana Santa, tjedan prije Uskrsa, najvažniji je tjedan u Guatemali, što religijski, što turistički. To je vrijeme kada se more turista sjati u gvatemalske gradove sudjelovati u brojnim procesijama, koje su ovdje doista impresivne. U susjednoj Antigui navodno je bilo milijun turista! No, za nas sveti tjedan bio je nešto posve drugo...

Pozdravio nas je i vulkan


U to vrijeme većina tios i tias odlazi na odmor, a volonteri i štićenici (koji se ovdje zovu pequeños) koji pohađaju fakultet ostaju s djecom i čuvaju ih tjedan dana. Svi mi užasno smo se bojali ovog tjedna jer trebalo je izdržati 12 sati dnevno + bar jedno čuvanje po noći. Hoće li nas djeca slušati i hoće li svi iz ovog tjedna izaći čitavi bile su naše glavne brige.




Svaki volonter koji dođe volontirati u NPH osim svog posla ima i dodatna "zaduženja". Jedno od tih zaduženja je posjećivati i družiti se s jednom sekcijom više puta tjedno, igrati se s njima, pričati i zapravo bar 15ak njih upoznati jako dobro. Moja sekcija se zove San Antonio i u njoj se nalaze dječaci od 10 do 12 godina: Angel, Chrise, Edgar, Ever, Guillermo, Julian, Jorge, Jayron, Ludwin, Miguel, Paulo, Sebastian i Yuri.  


Nakon "odrađenog" tjedna, gdje sam se brinula o njima skupa s  Rubenom iz Njemačke i Rachael iz SAD-a,  dječaci su nam ušli pod kožu toliko da se nismo tako lako mogli vratiti svojim normalnim poslovima i da smo intezivno razmišljali promijeniti posao u tias (šala, to je stvarno izuzetno težak posao s još težim rasporedom). Ako se ovako osjećam nakon tri mjeseca, koliko teško će biti nakon godinu dana? 



Tortilla anyone?

Brandi dog

Večera uz vatru

S njima smo proveli manje od tjedan dana, od doručka pa sve do odlaska na spavanje, smišljali razne aktivnosti jer je to  bio tjedan bez škole, igrali se, glumili strogoću i na kraju uspjeli - sve smo ih zdrave, vesele i vrckave vratili njihovim tiosima. Jedan mali dijelić naših dana možete pogledati u videu kojeg su uz mene snimali i pequeñosi, a moram se pohvaliti da imam i odličnog učenika hrvatskog koji mi svaki dan kaže dobar dan i poželi laku noć, što isto možete vidjeti u videu: VIDEO.




Nema komentara:

Objavi komentar